HAAHTELA-tarjoushintaindeksi™

HAAHTELA-tarjoushintaindeksi™ on muuttuvapainoinen ja muuttuvahintainen rakentamisen tarjoushintaindeksi. Indeksillä kuvataan tarjoushintatason kehittymistä indeksialueilla ja sitä käytetään TAKU® -järjestelmässä uudis-, korjaus-, ylläpito- ja nykyhintoja arvioitaessa. Indeksialueita on kuusi alkaen pääkaupunkiseudusta ja päättyen halvan rakentamisen paikkakuntiin.

HAAHTELA-tarjoushintaindeksi™ 2019

Suhdannekuva (tiedote 2/2019)

Talous kasvaa, mutta kasvuvauhti hiipuu. Uhkakuvia on paljon; kasvava protektionismi, Britannian epäselvä erotilanne Euroopan unionista, epävakaampi poliittinen tilanne unionin jäsenmaissa sekä valtioiden, yhteisöjen ja yksilöiden velkaantuminen. Korot ovat pysyneet alhaalla keskuspankkien vaikutuksesta. Suomen kuluvan ja seuraavan vuoden bruttokansantuotteen kasvuennustetta on yleisesti alennettu vaihteluväliin 1…1,5 %.

Inflaatio on pysynyt Suomessa ja koko Euroopassa matalana. Asuminen on edelleen kallistunut inflaatiota enemmän pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Kiinteistökauppojen volyymia kuvaava transaktioiden määrä alkuvuonna on ollut noin 35% edellisvuotta pienempi.