Etusivu Ajankohtaista

Haahtela toimii projektinjohtajana ja päätoteuttajana Keskon kaikkien aikojen suurimmassa rakennushankkeessa

Hyvinkäälle nousee vuosina 2025-2030 Keskoon kuuluvan teknisen tukkukaupan Onnisen ja K-auton käyttöön tuleva uusi logistiikkakeskus

Onnisen ja K-auton logistiikkakeskuksen peruskivi muurattiin 30.5.2023 Hyvinkäällä ja rakentaminenkin on täydessä vauhdissa. Työt kohteessa alkoivat lokakuussa 2022 ja Kesko investoi hankkeeseen yli 300 miljoonaa euroa. Uusi logistiikkakeskus on pinta-alaltaan noin 85 000 neliömetriä, mikä vastaa 12 jalkapallokenttää. Tonttia ympäröivän aidan kiertääkseen on käveltävä 2,5 kilometriä. Hanke on Keskon historian suurin yksittäinen rakennushanke ja suurimpia Suomessa meneillään olevia rakennushankkeita. 

”Rakennusprojekti on poikkeuksellisen suuri. Mittakaavasta kertoo mm. se, että varaston sisäkatto on 20 metrin korkeudessa ja lattiassa on 90 cm:n paksuudelta betonia, jotta se pystyy kannattelemaan hyllyreunojen ja robottivarastojen suuret massat. Huipputekniseen automaatiovarastoon tulee mahtumaan 150 000 varastolaatikkoa”, kertoo projektista vastaava työnjohtaja Kristian Torsell Haahtelalta.

Projektin mittakaava on todella erityinen. Työmaalla on muun muuassa valettu betonia yhteensä noin 50 000 kuutiota hieman yli puolen vuoden aikana. Viikoittainen valumäärä oli keskimäärin 1640 kuutiota eli jokaisen työpäivänä yli 40 betonikuormaa. 

Ympäristö-ja luontoarvot huomioivaa rakentamista

Rakennusprojekti on osa Keskon kasvustrategian toteuttamista, johon vaikuttaa mm. käynnissä oleva vihreä siirtymä. Onnelaksi nimetystä logistiikkakeskuksesta tullaan toimittamaan kaikkialle Suomeen esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmiin tarvittavia paneeleita ja inverttereitä, tuulivoiman kaapeleita sekä sähköautojen latauslaitteita. Lisäksi myös laajasti perinteisiä teknisen tukkukaupan tuotteita, joita tarvitaan rakentamisessa. 

Ympäristö- ja luontoarvot on huomioitu rakennushankkeessa jo alusta lähtien. Hankkeeseen nimetty ekologi inventoi tontin luontoarvot ja laatii esityksen luontoarvojen kompensoimiseksi. Kaikki logistiikkakeskuksessa käytettävä sähkö on uusiutuvaa, ja tontille rakennetaan oma aurinkovoimala.

Lue lisää hankkeesta täältä.

Lue myös

Kiinteistömarkkinoiden kupla puhjennut: rakentamisen hintataso on vuodessa pudonnut 15 % 

Raken­nusalan tulevaisuuden odotukset vuodelle 2024 ovat aivan alamaissa ja pitävät rakentamisen tuotanto­ketjun katteet alhaalla.

Lue lisää

Rakennusala lukuisten haasteiden edessä – rakentaminen vähenee

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan rakennusalan tilauskanta supistui toukokuussa selvästi edelliskuukaudesta ja on nyt jo paljon alle tavanomaisen tason. Samoin luottamusindikaattori romahti huhtikuuhun verrattuna ja on jo painunut huomattavasti pitkänajan keskiarvon alle.

Lue lisää