Etusivu Ajankohtaista

Business Finland rahoittaa merkittävällä summalla Haahtelan vastuullisen rakentamisen tutkimusta

Haahtelan tutkimuksessa haetaan ratkaisua koko maailmaa koskettavaan rakennusalan haasteeseen. Tutkimusprojektin tavoitteena on yksittäisen kiinteistön rakentamisen sekä elinkaaren päästöjen arvioinnin ja ohjaamisen mahdollistaminen jo ennen rakennuksen varsinaista suunnittelua.

Haahtela on vastuullisen rakentamisen ja kiinteistöjen koko elinkaaren hiilijalanjäljen tutkimisen ja ohjaamisen uranuurtajia Suomessa. Parhaillaan Haahtelalla on käynnissä tutkimusprojekti, joka alkoi lokakuussa 2021, ja jonka lopputuloksia odotetaan lokakuussa 2024. Tutkimusta rahoittaa 50 prosenttisesti Business Finland. Haahtela on hankkeen aikana palkannut kolme asiantuntijaa edistämään tutkimusta ja sen mahdollistamia uusia liiketoimintakonsepteja.

Tutkimusprojektissa pyritään ratkaisuun, jossa rakennushankkeelle voidaan määrittää ympäristö- ja energiatehokuustavoitteet jo konseptointivaiheessa. Näin varsinaista suunnittelua voidaan ohjeistaa tarkasti ja aktiivisesti, jolloin rakennuksen hiilijalanjälkeen ja ympäristöystävällisyyteen voidaan aidosti vaikuttaa.

”Tutkimusprojektissamme pyritään siihen, että rakennuksen rakentamisen ja koko elinkaaren aikainen hiilijalanjälki pystytään kuvaamaan jo ennen varsinaisen suunnittelun aloittamista. Tämä mahdollistaa hiilijalanjäljen arvioinnin etukäteen, jolloin siihen pystytään vaikuttamaan paremmin kuin suunnitelmista jälkikäteen laskettuun hiilijalanjälkeen. Kun sekä rakentamisen että elinkaarenaikainen hiilijalanjälki tiedetään hyvissä ajoin, voidaan löytää ratkaisut ja tavat, joilla hiilijalanjälkeä voidaan pienentää. Näemme, että tällä ratkaisulla ja lähestymistavalla on merkittävä vaikutus koko rakennusmarkkinaan, myös Suomen ulkopuolella”, kommentoi Haahtelan tutkimusryhmä.

Haahtelalla on pitkä historia kiinteistö- ja rakennusalan uraauurtavasta tutkimuksesta. Aiemman tutkimuksen tulosten perusteella on rakennettu simulaatio-ohjelmisto Realaizer, jonka avulla pystytään kuvaamaan rakennus käyttäjän toiminnan lähtökohdista. Nyt käynnissä olevassa tutkimusprojektissa laajennetaan aiempaa tutkimusta uusille, etenkin hiilijalanjäljen kannalta tärkeille osa-alueille. Projektissa tutkitaan esimerkiksi seuraavia asioita rakentamisen ja elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen näkökulmasta: 

  • kiinteistön runkoratkaisujen vaikutus 
  • suunnittelu- ja toteutusratkaisujen vaikutus
  • rakennuksen energiatuotantotapojen vaikutus
  • kiinteistön elinkaaren energiatehokkuustavoite ja siihen ohjaaminen sekä sen ympäristövaikutukset
  • kiinteistön elinkaaren aikaiset korjaustarpeet
  • kiinteistön elinkaaren loppuvaiheen toimenpiteet, kuten purkaminen sekä hiilikädenjälki eli prosessin ilmastohyödyt ja päästövähennyspotentiaali.

Haahtelan tutkimuksen tavoitteena on siis saada selville kiinteistön elinkaari aivan alusta loppuun saakka.  Haahtela simuloi tutkimuksessaan koko rakennuksen elinkaaren negatiivisine ja positiivisine ympäristövaikutuksineen, jolloin rakennushanke voidaan tehdä mitattavaksi päästövähennystavoitteiden näkökulmasta. Tämä mahdollistaa rakennusprojekteissa sen, että rakennushankkeelle voidaan määrittää ympäristö- ja energiatehokuustavoitteet jo konseptointivaiheessa. Näin varsinaista suunnittelua voidaan ohjeistaa tarkasti ja aktiivisesti, jolloin tiukat ympäristönormit ovat saavutettavissa.

Business Finland rahoittaa tutkimuksia, jotka auttavat ratkaisemaan isoja maailmanlaajuisia ongelmia

Haahtelan saama tutkimustuki Business Finlandilta on merkittävä ja kertoo myös Haahtelan tutkimuksen tärkeydestä. Business Finland rahoittaa yrityksiä ja tutkimuksia, joissa nähdään huomattavaa kansainvälistä liiketoimintapotentiaalia. Business Finlandin tukia suunnataan myös hankkeisiin, joissa pyritään ratkaisemaan maailmanlaajuisia ongelmia. Haahtelan tavoitteena on ratkaista rakentamiseen liittyviä ongelmia ja parantaa kiinteistöjen kustannustehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Business Finland perustelee Haahtelan saamaa tutkimustukea seuraavasti: 

”Haahtela laajentaa osaamistaan uudella, ajankohtaisella alalla: rakennusten hiilijalanjäljen simuloimisessa. Haahtelalla on mittava kokemus ja akateemisen tutkimustyön pohjalta kokemusta rakentamisen kustannusten mallintamisesta. Kun siihen yhdistetään uusi aluevaltaus hiilijalanjäljen mallintamisesta on mahdollista luoda kansainvälisesti ainutlaatuinen ratkaisu rakennusalan keskeiseen haasteeseen ja samalla edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.”

Lue myös

Business Finland rahoittaa merkittävällä summalla Haahtelan vastuullisen rakentamisen tutkimusta

Tutkimusprojektin tavoitteena on yksittäisen kiinteistön rakentamisen sekä elinkaaren päästöjen arvioinnin ja ohjaamisen mahdollistaminen jo ennen rakennuksen varsinaista suunnittelua.

Lue lisää

Haahtelan mallinnusohjelmisto Realaizer uudistaa tavan ajatella rakentamista

Haahtelan Realaizer kertoo rakennusten ja rakentamisen taloudelliset ja ekologiset vaikutukset. Realaizer on rakennuksen simulaatio, joka täydentää kaiken sen, mitä et vielä tiedä.

Lue lisää

Haahtela toimii projektinjohtajana ja päätoteuttajana Keskon kaikkien aikojen suurimmassa rakennushankkeessa

Uusi logistiikkakeskus on pinta-alaltaan noin 85 000 neliömetriä, mikä vastaa 12 jalkapallokenttää.

Lue lisää