Etusivu Ajankohtaista

Tarjoushintaindeksi: Rakentaminen sakkaa ja hinnat laskevat – vihreä siirtymä ja investointitarve estävät romahduksen

Kevään 2023 markkinakatsauksemme ja alalla yleisesti käytetty hintaindeksi näyttää, että inflaatio ja korkojen nousu ovat laskeneet asunto- ja korjausrakentamisen määrää sekä hillinneet investointihalukkuutta uusiin hankkeisiin.

Rakennusala onkin sopeutustoimien edessä, kun tuotantoa on vähennettävä ja muutosneuvotteluja käytävä. Tämä puolestaan johtaa alan kasvavaan työttömyyteen ja konkursseihin. 

– Tuotannon sopeuttaminen ja kilpailu työstä kääntävät tarjoushinnat niin voimakkaaseen laskuun, että se lopulta kompensoi inflaation vaikutukset kokonaisuudessaan, kertoo professori Yrjänä Haahtela, Haahtela Oy:n toimitusjohtaja.

Vaikka pudotus alalla onkin raju, täydeltä romahdukselta vältytään. Vihreä siirtymä, julkisten toimintojen tasapainottaminen sekä muuttoliike suuriin kaupunkeihin vaativat investointeja. Investointitarpeista johtuen Haahtela ennustaakin rakentamisen tarjoushintojen laskun pysähtyvän loppusyksystä.

Asunto- ja korjausrakentamisessa painetaan jarrua

-Asuntoaloitukset ovat vähentyneet jyrkästi, kun heikentynyt ostovoima saa kuluttajat lykkäämään asunnonostohaaveitaan. Samoin myönnettyjen rakennuslupien määrä on radikaalisti vähentynyt.

-Kiinteistösijoittajat ja rakennusliikkeet ovat painaneet jarrua, koska pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin myymättömien ja vuokraamattomien toimitilojen ja asuntojen kanssa.

-Taloyhtiöt lykkäävät putkiremontteja ja muita suuria korjauksia, koska korkojen nousu kurittaa asuntovelallisia ja taloyhtiöillä on hintojen nousun takia painetta nostaa vastikkeitaan.

Ilmastomuutos, etätyöt ja paisuvat julkiset menot vaativat investointeja rakentamiseen

-Hybridityöhön sopivalle toimistolle olisikin kysyntää, koska organisaatiot hakevat nyt muuttuneeseen työkulttuuriinsa sopivampia toimitiloja.

-Uusiutuvaan energiantuotantoon siirtyminen ja teollisuuden käyttämän energian säästäminen ja muuttaminen fossiilivapaaksi edellyttävät uuden rakentamista ja vanhan korjaamista.

-Uusien hyvinvointialueiden on tehtävä merkittäviä investointeja toimintaedellytysten ja tilatehokkuuden parantamiseen ja uudenlaisten hyvinvointikeskusten luomiseen. Taakse jää runsaasti tyhjiä huonokuntoisia tyhjentyviä kiinteistöjä pahentaen kiinteistöalan ahdinkoa.

-Kouluverkot on mitoitettava uudelleen ja mietittävä miten rakennusten ja tilojen käyttö- ja täyttöasteita voi kohottaa. Vanha koulurakennuskanta ei siihen ilman investointeja taivu.

Haahtela on julkaissut tarjoushintaindeksiään kaksi kertaa vuodessa jo 80-luvun loppupuolelta alkaen. Se kuvaa rakentamisen hintatason kehittymistä ympäri Suomen. Indikaattori osoittaa hintojen kääntymisen laskuun etenkin korkean rakentamisen alueilla rajun hinnannousun jälkeen.

Suhdannekatsaus, hintaindeksi ja sen ennuste vuodelle 2024 on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Haahtela-tarjoushintaindeksi on muuttuvapainoinen ja -hintainen Suomen ainoa rakentamisen hintoja indikoiva tarjoushintaindeksi, jota Haahtela on julkaissut 80-luvun loppupuolelta lähtien. Rakennushankkeiden budjetointia ja talouden ohjausta varten indeksin kehittyminen ennustetaan vuodeksi eteenpäin ja ennustetta päivitetään tarpeen vaatiessa vuoden aikana. Indeksialueita on kuusi alkaen pääkaupunkiseudusta ja päättyen halvan rakentamisen paikkakuntiin.

Haahtela on kiinteistö- ja rakentamistalouden asiantuntijayritys. Meitä on yli 170 ammattilaista, jotka johtavat asiakkaidemme rakennusprojekteja ja jalostavat tutkitun tiedon palveluiksi ja ohjelmistoiksi asiakkaillemme. Pitkät asiakassuhteet, lukuisat palkinnot sekä kiinteistö- ja rakennusalan opetuksessa laajasti käytössä olevat menetelmämme ovat osoituksena osaamisestamme.

Lue myös

Tarjoushintaindeksi: Rakentamisen painopiste siirtynyt selvemmin asuinrakentamiseen

Uusia rakennuksia rakennetaan nyt paljon. Rakentamisen painopiste on siirtynyt selvemmin asuinrakentamiseen.

Lue lisää

Tarjoushintaindeksi: Rakennusala lukuisten haasteiden edessä – rakentaminen vähenee

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan rakennusalan tilauskanta supistui toukokuussa selvästi edelliskuukaudesta ja on nyt jo paljon alle tavanomaisen tason. Samoin luottamusindikaattori romahti huhtikuuhun verrattuna ja on jo painunut huomattavasti pitkänajan keskiarvon alle.

Lue lisää

Kiinteistömarkkinoiden kupla puhjennut: rakentamisen hintataso on vuodessa pudonnut 15 % 

Raken­nusalan tulevaisuuden odotukset vuodelle 2024 ovat aivan alamaissa ja pitävät rakentamisen tuotanto­ketjun katteet alhaalla.

Lue lisää