Haahtela–hintaindeksi on muuttuvapainoinen ja muuttuvahintainen rakentamisen tarjoushintaindeksi.

Indeksillä kuvataan tarjoushintatason kehittymistä indeksialueilla ja sitä käytetään TALONRAKENNUKSEN KUSTANNUSTIETO® (TAKU®) - järjestelmässä uudis-, korjaus- ja nykyhintoja arvioitaessa. Indeksialueita on kuusi alkaen pääkaupunkiseudusta ja päättyen halvan rakentamisen paikkakuntiin.

Lataa vuoden 2016 hintaindeksi pdf muodossa alla olevasta linkistä:

HAAHTELA-tarjoushintaindeksi™ 2016

Suhdannekuva

Suomen taloudella on meneillään on neljäs taantumavuosi. Teollinen pohja on kaventunut, kilpailukyky heikentynyt, julkinen talous velkaantunut ja työttömyys lisääntynyt. Ulkomaankaupan vuosia jatkunut ylijäämä on muutaman vuoden tasapainotilan jälkeen kääntynyt alijäämäksi tuonnin ylittäessä selvästi viennin arvon. Kansainvälinen tilanne on kärjistynyt. Länsimaiden pakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat jäädyttäneet Suomen ja Venäjän taloussuhteet ja heikentäneet merkittävästi Suomen idänvientiä. Talouden odotettu käänne on siirtynyt ensi vuodelle ja siihen liittyy epävarmuuksia. Yritystasolla liikevaihdot ovat alentuneet, mutta tuloksentekokyky on säilynyt. Syyskuussa teollisuustuotannossa on tilastoitu lievää kasvua edelliseen vuoteen. Euroalueella talouskasvu on käynnistynyt ja kriisimaista osa on hitaasti elpymässä.

Työttömyys ja työllisten osuus väestöstä ovat Suomen keskeinen ongelma. Kesällä 2014 työttömyys jo kohosi korkeimmilleen 15 vuoteen ja työttömyyden kasvu näyttää jatkuvan ensi talvena. Julkisen talouden velka on vuodesta 2009 lähes kaksinkertaistunut. Talouden kriisi on kestänyt jo niin monta vuotta, että kuluttajien ostovoima on heikkenemässä. Määrätietoinen työ julkisen taloudenpidon tervehdyttämiseksi on alkanut.

Suomen talouskehitys on hyvin riippuvainen maailman taloudesta. Poliittisten kärjistymisilmiöiden lisäksi suuria kysymyksiä ovat Kiinan talouden korjausliikkeet, Lähi-idän sodat ja kasvava pakolaisuus Eurooppaan, Venäjän laajentumisliike ja talouspakotteet länsivaltojen kanssa.